Rádióamatőr internetes kapuállomás

 [ English | Tanszéki oldalakIntranet | Segítség ]

 

Kezdőlap
Egy szinttel fel

 

A HG2PSK rádióamatőr internetes kapuállomás

A Veszprémi Egyetem Automatizálás Tanszékén 2000-05-08-án üzembe helyeztünk egy HG2PSK hívójelű internet kapuállomást. A tanszéken az elhelyezést többhónapos próbaüzem előzte meg.

Berendezéshez 2db URH adó-vevő, 2db körsugárzó antenna, egy PC, USCC- és hálózati kártya, LINUX-NODE program tartozik.

A kapuállomás segítségével 2 darab felhasználói ágon (144,912 MHz - 1200 baud ; 433,800 MHz 9600 baud) lehetőség van az internetre csatlakozni és azon keresztül a radióamatőr világhálóra kapcsolódni.

Lehetőséget kívánunk adni a villamosmérnök, informatikus hallgatóknak és az érdeklődőknek, hogy betekintést nyerjenek egy, az internettől független, a földkerekséget behálózó (igaz, hogy alacsony sebességű) , vezeték nélküli digitális hírközlő rendszerbe, illetve az ehhez szükséges hardver- és szoftver eszközökbe.

A kapuállomás egyúttal a ma már szerteágazó rádióamatőr tevékenységhez szükséges információkhoz való hozzájutásban is segíti a veszprémi, és Veszprém környéki rádióamatőröket. Kisteljesítményű adó-vevőkkel, kisméretű antennákkal, gyakorlatilag a földkerekség bármely pontja elérhető. Az adatbázisokból (BBS) a műholdas rádiózáshoz elengedhetetlenül szükséges műhold-pályaadatok naprakészen hozzáférhetők, a legkülönbözőbb programok (packet rádió, SSTV, RTTY és ennek modernebb változatai) letölthetőek, valamint a rádióamatőrök közötti levelezés is lebonyolítható.

Az alábbi ábra a magyarországi RMNC (RAJNA-MAJNA-NETWORK-CONTROLER) csomópontokat, a hazai- és külföldi kapcsolódásokat szemlélteti.

HA/HG - RMNC MAP 2000. feb.
Rmncmap.gif (29726 bytes)

 

Ezekhez a csomópontokhoz az éteren keresztül, csomagrádiós üzemmódban lehet közvetlenül csatlakozni. Az esetleges nagyobb távolságok áthidalása komolyabb hardveres hátteret igényel. A kapuállomásokon keresztül az elérhetőség leegyszerűsödik.

A témával-, illetve a rádióamatőr tevékenységgel kapcsolatos bővebb információ a Magyar Rádióamatőr Szövetség honlapján, a www.mrasz.hu címen található.

Abban az esetben, ha érdeklődsz a rádiótechnika iránt, szeretnéd meghallgatni az űrhajósok beszélgetéseit, az Óceánokon, vagy az Antarktiszon lévő emberekkel meg szeretnél ismerkedni, hang vagy mail kapcsolatban lépni - megpróbálhatod nálunk. Várjuk az érdeklődő hallgatókat.

 

Dr.Vass József tanszékvezető

Oravetz Dezső szakértő

 


Az oldalakkal kapcsolatos kérdéseit webmast@mail.aut.vein.hu címre küldheti.
Copyright © 1999 Pannon Egyetem - Automatizálás Tanszék