Automatizálás Tanszék
 DNS szerver Kezdőlap | Tanszéki oldalak | Segítség

 

Egy szinttel fel ] [ DNS szerver ] WINS szerver ]

Mit jelent a DNS?

A DNS szócska a Domain Name Service szavak rövidítése. A DNS az Internet eléréséhez szükséges.

Miért is kell a DNS szolgáltatás?

A TCP/IP protokoll az egyes számítógépeket az IP címük alapján azonosítja. Az IP cím négy darab, egymástól ponttal elválasztott, 1 és 254 közötti számból áll. Az IP cím az adott számítógépet egyértelműen azonosítja az Interneten, azaz teljesen egyedinek kell lennie.

Mivel a számítógépek száma igen nagy, ezért nehéz lenne mindegyik számát megjegyeznünk. A könnyeb megjegyezhetőség kedvéért a gépekhez egy nevet rendelnek.A gépnév több, egymástól ponttal elválasztott szóból áll. A szavak egymásutánja utal a gép helyzetére, az Internet struktúrában a helyére. Ezt nevezik DOMAIN rendszernek (ez nem keverendő össze a Windows NT hálózatokban ismert domain (tartomány) névvel).

A gépnév és IP cím közötti kapcsolatot a DNS kiszolgálók biztosítják.

Hogyan is működik a DNS ?

Ha valaki egy számítógépet szeretne elérni, akkor egy felhasználói programnak megadja annak a nevét (vagy IP címét). A továbbiakban az operációs rendszer végzi az IP cím visszakeresését (IP lekérdezés). Először ellenőrzi, hogy saját maga ismeri-e a címet (azaz lekérdezte-e már). Ha nem ismeri, akkor a DNS szerverhez fordul, megkérdezi tőle, hogy az adott gépnévnek mi az IP címe. A DNS szerver ezután már automatikusan elkezdi a cím keresését, más DNS szerverek bevonásával .A folyamat végén a keresés sikeres/ sikertelen voltáról a lekérdezést kezdeményező visszajelzést kap.

Hol állítható be a DNS kiszolgáló?

Windows rendszerekben a TCP/IP protokoll tulajdonságai között. A TCP/IP tulajdonságait a Vezérlőpult Hálózatok ikonjára kattintva, a TCP/IP protokollt kiválasztva tekintheti meg.

DNS fülön a következőket állítsa be:

 • Állomás neve: Az Ön számítógépének neve, cészerű ugyanazt megadni, ami a Windows hálózatokban jelenik meg. A helyes működéshez az egyetemi DNS szerverben regisztrált nevet kell beírni.

 • Tartomány: A tanszék hálózatán ez a aut.vein.hu

 • DNS szolgáltatók keresési sorrendje:

  • 193.6.41.14
  • 193.6.41.62
  • 193.6.32.101
 • Tartományutótag keresési sorrendje: (ezekkel egészíti ki az operációs rendszer azokat a gépneveket, amikhez nem adjuk meg a teljes Internet nevet, például az almos.vein.hu gépnél elég az almos nevet megadni, ha az alábbiakat megadjuk)
  • aut.vein.hu
  • vein.hu
 

 

Rendszergazdáinkkal a helpdesk@mail.aut.vein.hu címen és a segítségkérés oldalon veheti fel a kapcsolatot.
Ha ezzel a weboldallal  kapcsolatban kérdése van, kattintson ide:
webmast@mail.aut.vein.hu
Copyright © 1999 Veszprémi Egyetem - Automatizálás Tanszék
Utolsó módosítás:  2004. január 26. 09:47